.Coldplay. Fix You (Te confortaré)  

 

«qui no és contra nosaltres és amb nosaltres»

 
  

 
 
 
 
 
 
Lectura del llibre dels Nombres

En aquells dies, el Senyor baixà en el núvol i parlava amb Moisès. Llavors prengué de l’Esperit que Moisès tenia i el donà als setanta ancians. Quan l’Esperit es posà damunt d’ells entraren en estat d’exaltació profètica i no paraven.
En el campament havien quedat dos homes, Eldad i Medad, inscrits entre els setanta però que no s’havien presentat davant el tabernacle. L’Esperit també es posà damunt d’ells i, allà mateix, al campament, entraren en aquell estat d’exaltació profètica.
Un jove anà corrents a fer-ho saber a Moisès. Josuè, fill de Nun, que des de jove era l’ajudant de Moisès, digué: «Moisès, senyor meu, prohibiu-los-ho.»
Però Moisès li respongué: «Estàs gelós per mi? Tant de bo que tot el poble del Senyor tingués el do de profecia, i que el Senyor els donés a tots el seu Esperit!»

Nm 11,25-29

Salm Responsorial

R. Els preceptes del Senyor omplen el cor de goig.

És perfecta la llei del Senyor, 
i l’ànima hi descansa; 
és ferm el que el Senyor disposa, 
dóna seny als ignorants.  R

Venerar el Senyor és cosa santa, 
es manté per sempre;

els determinis del Senyor són ben presos, 
tots són justíssims. R

El servent vostre està prompte a guardar-los amatent; 
però, qui s’adona de les pròpies errades?
Disculpeu el que em passa inadvertit. R

Preserveu-me, Senyor, de l’orgull, 
que no s’apoderi de mi; així seré irreprensible,
i net d’una gran culpa.  R

Sl 18,8.10.12-13.14 (R.: 9a)

Lectura de la carta de sant Jaume
Ara us parlo a vosaltres, els qui sou rics. Ploreu desconsoladament per les desgràcies que us cauran al damunt. Les vostres riqueses s’han podrit, s’han arnat els vostres vestits, s’han rovellat el vostre or i la vostra plata, i el seu rovell serà el vostre acusador i us devorarà les carns.
Heu amuntegat riqueses precisament aquests dies, que són els darrers. El jornal que heu escatimat als qui han segat els vostres camps clama contra vosaltres, i el crit dels segadors ha arribat a les orelles del Senyor de l’univers.
Heu viscut aquí a la terra una vida de delícies i plaers, us heu engreixat com el bestiar, ara que és el dia de la matança. Heu condemnat el just, l’heu assassinat i ell no s’ha resistit.

Jm 5,1-6

Lectura de l'evangeli segons sant Marc

En aquell temps, Joan digué a Jesús: «Mestre, n’hem vist un que es valia del vostre nom per treure dimonis, i li dèiem que no ho fes més, perquè no és dels qui venen amb nosaltres.»
Jesús respongué: «Deixeu-lo fer. Ningú que en nom meu faci miracles no podrà després malparlar de mi. Qui no és contra nosaltres és amb nosaltres. Tothom qui us doni un vas d’aigua pel meu nom, perquè sou de Crist, us dic amb tota veritat que no quedarà sense recompensa.
Però a aquell que allunya de mi un d’aquests petits que tenen fe, valdria més que el tiressin al mar amb una mola d’ase lligada al coll. Si la teva mà et fa caure en pecat, talla-te-la. Val més que entris a la vida sense mà, i no que vagis amb totes dues mans a l’infern, al foc que no s’apaga.
Si el teu peu et fa caure en pecat, talla-te’l. Val més que entris a la vida sense peu, i no que siguis llençat amb tots dos peus a l’infern.
I si el teu ull et fa caure en pecat, treu-te’l. Val més que entris al regne de Déu amb un sol ull, i no que siguis llençat amb tots dos ulls a l’infern, on el corc no mor mai i el foc no s’apaga.»

Mc 9,38-43.45.47-48

"Si no és contra nosaltres, és amb nosaltres"

Moltes vegades ens creiem posseïdors de Déu en exclusiva; com si fos només «el nostre» Déu i no el dels altres. En canvi, Jesús i Moisès tenien un esperit molt més magnànim, molt més obert. A l’evangeli Joan confessa clarament: N’hem vist un que es valia del vostre nom, per treure dimonis i li dèiem que no ho fes més, perquè no és dels que venen amb nosaltres. Com no és dels nostres, encara que faci el bé com és lluitar contra els dimonis, no pot actuar: fer el bé és només la nostra marca. I què diu Jesús?: Deixeu-lo fer. Ningú que en nom meu faci miracles, no podrà després malparlar de mi. Qui no és contra nosaltres, és amb nosaltres. És una lliçó que hauríem d’aprendre. Massa sovint pensen que només fem el bé els qui creiem en Crist; els indiferents, els agnòstics, els ateus en queden exclosos. I no és així, de cap manera. També a Moisès li diuen que hi ha dos homes que ell havia convocat i no s’havien presentat davant el tabernacle per rebre l’Esperit, però que tanmateix ara profetitzen. I Josuè li demana: Senyor meu, prohibiu-los-ho. Altre cop l’exclusivisme! Però Moisès amb un esperit molt més obert diu: Tant de bo que tot el poble del Senyor tingués el do de profecia. Déu és lliure i pot actuar a través de qualsevol persona. I es manifesta a qui vol. I tothom pot fer el bé ni que no sigui creient. Però a nosaltres el Senyor ens exigeix molt: no allunyar ningú ni que sigui al preu de renunciar al que ens és més estimat. Per això parla de tallar la mà o el peu o de treure’s l’ull propi. És evident que és un llenguatge exagerat però cal sobretot evitar l’escàndol dels més petits perquè el qui escandalitza més li valdria que el tiressin al mar amb una mola de molí lligada al coll. I Jaume, a la segona lectura és molt dur amb els rics, aquells que han escatimat el jornal dels treballadors, que han condemnat el just, que l’han assassinat. Hem de ser molt exigents però no apartant els qui fan el bé (siguin o no dels nostres) sinó amb nosaltres mateixos, acollint tothom, no escandalitzant els més petits, no robant els altres.

Mn. Jaume Pedrós

Música Sacra

Con el nombre de Música Sacra agrupamos las obras musicales cristianas que a lo largo de la historia han creado los grandes compositores para destacar la obra de Dios. Nació en Europa en la Alta Edad Media con los ritos cristianos en el ámbito de las iglesias. Los antiguos cantos medievales dieron paso a las Misas y Cantatas del Barroco.

La época dorada de la música religiosa se inicia con los cantos gregorianos, alcanzan la mayoría de edad con Johann Sebastian Bach, continúa con Mozart y finaliza con las Misas de Beethoven. Mas tarde la musica sagrada deja de tener tanta importancia en la vida social y los compositores se acuerdan de ella excepcionalmente.

Glória de Vivaldi

Réquiem de Mozart Passió segons sant Joan. Bach
El Messies de Händel I El Messies de Händel II El Messies de Händel III
La Passió segons sant Mateu I La Passió segons sant Mateu II Messa da Réquiem de Verdi


 

  

 

 
 
 
IMATGES